salam kasih sayang berpanjangan...

Selamat datang dan selamat berkenalan kepada semua 'blogwalking'. Kalau dah menjengah tu, tinggalkanlah mesej supaya saya dapat 'walking' ke blog anda pula. ahaks :)
"It's good to know something new."

Wednesday, October 9, 2013

Salam Akhir Tahun 2013 :)

Masya-Allah, hampir dua tahun rupa-rupanya tak ber'blog', terkejut melihat new look dashboard blog aku!!! Mujurlah terjumpa 'view blog'-- Oh, ada lagi rupanya! Teruk betul ketinggalan dalam teknologi apabila banyak keutamaan lain menepis kegilaan menulis. Menulis kali ini pun sebab mengisi masa kerana terperangkap dalam talian yang sangat lembab untuk menambil ujian ICT Azurenet. Apa la KPM ni, slow betul. Beri deadline hari ni beberapa jam lagi, tapi dalam dua jam ini saya hanya dapat menjawab empat soalan sahaja!

Hi, there! Selamat bertemu kembali. Banyak yang berubah setelah setahun tidak ke talian. Bentuk badan saja kekal, ahaks. Sekurang-kurang tidak bertambah rendang gitu. Dalam 22 bulan ini, terlalu banyak perkara yang berlaku dalam kehidupan saya. Paling mengesankan dan meninggalkan segarit parut di hati saya ialah kehilangan janin pada Disember 2011 yang dijangka lahir pada 17 Julai 2012. Hibanya hati Allah sahajalah yang merawatnya. DIA mengantikannya dengan Audra Zarish binti Rusli yan diputerikan pada pagi Jumaat 2 Ogos 2013 yang lalu -- tidak jauh jaraknya dengan tarikh lahir 'abang'nya Azarel Zikry jika diizinkan Allah melihat dunia tahun lalu. Semoga ke syurgalah janin kecintaan ayah bonda itu (saya menitiskan airmata ketika menulis ini).

 Begitupun, ingatan terhadap Azarel tidak pernah akan terpadam kerana ramai kenalan menimang cahaya mata seusia dengannya seperti Rin (http://sitizurinamatsaman.blogspot.com), Along sebelah rumah di Lepar, sepupu Norihan Ismail dan beberapa nama lagi. Sekurang-kurangnya melihat anak-anak mereka, menghantar ibu ke daerah kenangan mabuk selama dua minggu sebelum kehilanganmu, anakku. Sementelah dalam keluarga kami sudah lama tidak ada 'baby', kehilangan Azarel sangat terkesan kepada semua ahli keluarga. Dia memilih untuk tidak dilahirkan dan hanya sempat berlindung selama usianya 11 minggu dalam kandungan saya. Alangkah hibanya ketika keluar dari hospital sambil meriba plastik berisi uri dan janin, traumanya terasa hingga kini. Sampai sekarang Ajmal selalu menjawab, "adik-beradik ada empat orang, seorang lelaki meninggal dunia dalam perut ibu."

 Kehadiran Audra Zarish sebagai pengganti adalah anugerah sebesar-besar alam. Memandang wajahnya seperti melihat cahaya suria yang segar bersinar, bagai bungaan yang mekar harum, cerah, segar dan memberikan inspirasi. Audra menerima perhatian seluruh ahli keluarga hingga si kecil itu tidak tahu untuk berbuat apa dengan kasih sayang yang melimpah ruah. Ada masa terluang nanti, akan saya ceritakan kisah kelahiran Audra yang sangat istimewa itu. Buat masa ini, hati masih terheret kisah duka kehilangan kandungan dua tahun yang lalu. Jumpa lagi.

Pesanan Bonda Kuatkan Semangat:-
1. Sisihkan 1% dalam diri untuk kemungkinan-kemungkinan yang tak diduga.
2. Banyakkan membaca tentang kehamilan supaya anda sentiasa bersedia.
3. Tetapkan hati, kuatkan semangat bahawa ujian orang lain tentu lebih berat. Bukan aku seorang saja yang pernah mengalami kegagalan dalam kehamilan.
4. Menangis tidak mengapa tetapi bukan hingga merosakkan fikiran anda.
5. Berceritalah dan berkongsi pengalaman kerana anda akan tersedar bahawa sekurang-kurangnya satu daripada tiga wanita pernah mengalami keguguran. 
6. Redha.
5. Banyakkan doa dan cuba lagi. bagaimanapun, dapatkan nasihat doktor anda kerana bagi wanita yang sihat, tempoh yang baik untuk kehamilan seterusnya ialah enam bulan. 

No comments:

Popular Posts