Seronoknya dah dapat menguasai teknik mengadun kek yang betul. Sepanjang minggu ini, saya menghasilkan tiga biji kek! Kek Coklat Moist, Kek Red Velvet dan Kek Marble petang tadi.
Kek Coklat Moist saya memang dah menjadi, so perasaan nak buat kek lagi tu menggebu-gebu apatah lagi rakan sepejabat membawa kek RVnya yang sedap tu. Terus google cari resepi. Nah, macam-macam resepi engkau!
Saya ambil resepi RV dari blog masakan milik blogger kak Ita http://www.azlitamasammanis.com/, malangnya tak berapa mesra dengan minyak sebagai bahan membuat kek. Kek saya menjadi dengan butter atau marjerin. Alahai... Makanya, kek RV yang pertama, bungkus! Betul-betul bengkang RV. Tentu ayam-ayam di belakang rumah berterima kasih dapat merasa kek mewah ittewww.
Sudahnya, percubaan kali kedua, saya tukar minyak jagung kepada butter cuma resepi kali ini ialah resepi kek marble yang sukatannya kemain banyak. Melimpah ruah loyang akak sampai adunan meleleh jatuh ke dasar oven. Tak kisahlah sebab keknya naik elok tapi akak tak puas hati sebab bawahnya kurang masak, atas dah nak hitam. Mujurlah kek masak on time.
Apabila dipotong untuk lepa cream cheese tu, tak sama tinggi la pulak walaupun dah ikut teknik yang kak Ita ajar dalam blognya. Mujurlah cream cheese menjadi penyelamat. Anak-anak kata sedap dan presentation lulus ikut kata Ina Garten-- tak payah lepa krim cantik-cantik sebab kita nak nampak home made gitu.
![]() |
Red Velvet 2nd trial. Kira bolehlah kannn... |
![]() |
si Ajmal awal2 lagi dah sorok sepotong dalam fridge takut orang lain habiskan. Tengok masih belum mahir potong kek untuk lapiskan krim. 1st time mana pernah buat tu! |
Lepas susukan baby, pening pulak loyang saiz kecik tak ada. Payah-payah cuci bekas mangkuk tingkat arwah emak yang terbiar jadi pameran je tu. Lengserkan dengan butter dan tepung, beres kerja akak.
Masukkan perasa, dan Bismillah jangan dilupakan. Pasti puas hati :)
Resepi? Carilah kat Google *__* wink wink!
No comments:
Post a Comment