salam kasih sayang berpanjangan...

Selamat datang dan selamat berkenalan kepada semua 'blogwalking'. Kalau dah menjengah tu, tinggalkanlah mesej supaya saya dapat 'walking' ke blog anda pula. ahaks :)
"It's good to know something new."

Thursday, July 31, 2008

MLM--menjana pendapatan dgn pengorbanan

Anak sungai di Hutan Lipur Berkelah tahun 2009. Jernih, sejuk
dan menyamankan. Syoknya berendam seharian di sini -- belum ada
kes kencing tikus!

salamz... penat sungguh pulang dr tmpt kerja pada ptg yang tua ini. seat blkg kereta penuh dgn brgn tupperware, order drpd kwn2.

bermula hanya dgn suka2, membeli utk kegunaan sndiri, x sgka pula hingga kini ada client! tp, sikit2 sajalah...mgkin mewarisi kebolehan berniaga drpd allahyarham bonda tercinta.

mengenai MLM, sudah beberapa kali saya menyertainya, dari modal 300 hinggalah mencecah puluhan ribu. namun, kian byk terdedah, saya menyedari bhw jenis perniagaan ini (atau apa jenis perniagaan sekalipun) memerlukan usaha dan pengorbanan yg bkn sedikit, lebih2 lg apabila anda seorng ibu.

sekiranya usaha anda berhenti maka, masa, tenaga, wang ringgit,semangat dan yg seangkatan dgnnya akan menjadi terbuang begitu shj. dulu, saya rajin menghadiri kelas yg kononnya buat menyuntik semangat yg diadakan every week.

tp, saya ditekan berkali2 ttg perlunya keluar berjumpa pelanggan, prospek dsb bg mengembangkan jaringan saya.

mgkin bg org lain keadaan itu tiada masalah. tp saya seorg pekerja yg perlu berada di pejbt seawal 7.00 pg. tiba di rmh pula hampir 4.00 ptg; dan bkn sekali dua saya pulang hampir 6.00 ptg.

dgn tekanan kerja di pejbt, anak2 yg sdg membesar dan sgt memerlukn perhatian di rumah, urusan rumahtangga yg tdk pernah berhenti, dlm masa yg sama saya perlu menjual sejumlah produk, oh...!!

jd saya rasa ini bkn masanya utk saya serius dlm apa2 bentuk perniagaan MLM.

dlm kelas mingguan, kami ditanya "apa khabar?" dana dijawab beramai2 "luar biasa baik!!!". saya adakalanya tertanya2, apakah beres urusan rumahtangga wanita2 yg menceburi bidang itu, anak2 mereka bagaimana ya? kerja sekolah anak2 siapa yg membantu, jika mereka adalah pekerja pada siangnya, bagaimana agaknya prestasi kerja mereka di tmpt kerja (core business mereka), berapa kali agaknya dlm seminggu keluarga dpt merasa masakan air tgn ibu mereka... dan berbagai2 persoalan ttg tgjawab utama mrk sbg isteri, ibu, pekerja...tidakkah ada rasa penat dan lesu?

saya selalu dengar, jgn jadikan itu sbg halangan, tp saya sgt yakin, jika anda serius dlm bidang MLM, itulah yg perlu anda korbankan. belum lagi disenaraikan tugas mencari prospek, promosi, menjual, membuat akaun, menjaga wang spy tidak 'shot' dan mcm2 tugasan agar perniagaan anda berkembang maju.

cabarannya begini: jika anda bercakap dgn 10 org ttg busines MLM anda, 6 org mungkin mendaftar diri. 3 drpd 6 org mgkin agak aktif, dan jika anda bernasib baik, hanya seorang drpd 3 org itu akan meneruskannya seperti anda. bagaimana? bersedia?

No comments:

Popular Posts